Kvinnan bakom det danska designmärket LILLY: Eva-Dorthe Smith

Eva Rantzau Smith, vad är det egentligen som gör en LILLY klänning så fascinerande? Vad utmärker en LILLY klänning?

Eva-Dorthe Rantzau Smith: En LILLY brudklänning känner man igen på den eleganta feminina stilen och de påkostade detaljerna, som planeras omsorgsfullt och används mycket målinriktat. Klänningar från LILLY följer moderna trender och är samtidigt tidlöst eleganta. Ändå är utseendet aldrig för vågat eller detaljerna för rikliga. När det gäller färgerna försöker vi för det mesta att satsa på det klassiska med krämfärgat, vintagekräm och blush.

Vad är för dig särskilt viktigt, när du designar en brudklänning? Vilka punkter måste vara uppfyllda, för att du ska vara riktigt nöjd med en brudklänning?

Eva-Dorthe Rantzau Smith: Den viktigaste uppgiften för vårt familjeföretag är att uppfylla brudens dröm om en perfekt brudklänning! Vi är inte nöjda förrän klänningen och samtliga detaljer övertygar och hela skapelsen blivit till en dröm med en WOW-utstrålning. Därmed menar vi att brudgummen formligen ska tappa andan – helt förtrollad av sin drömkvinna. Förutsättning för detta är förutom en perfekt passform framför allt att klänningen är raffinerat skuren. På detta sätt framhävs kvinnligheten och charmen – exempel på detta är urringningar som särskilt betonar dekolletaget, en kärleksfullt broderade bustier och en figursydd midja. Vilka tyger faller särskilt vackert? Vilka smickrar eller betonar brudens feminina siluett? Vilken blandning av material skapar vackra intryck? Frågor som vi ställer oss vid varje modell.

Varje kvinna har andra föreställningar när det gäller drömklänningen. Hur hanterar LILLY dessa olika krav?

Eva-Dorthe Rantzau Smith: Vårt svar på dessa olika föreställningar och önskemål är olika kollektioner med brudklänningar, alla med egen karaktär och stor mångfald när det gäller snitt och idéer:

  • Kollektionen LILLY är snarare klassisk och mycket högtidlig med eleganta, vida klänningar, men även med åtsittande fallande modeller. Dessa klänningar väljs ofta vid stora bröllop.
  • pure white by LILLY är för den strålande prinsessan i ett mycket enkelt utseende. En dröm av lätta, tunna tyger, som förenar de mest omtyckta modellerna i en kollektion.
  • Passions by LILLY  har skapats speciellt för den modemedvetna bruden, som söker en klänning i stil med de stora modehusens modeller. Den rätta kollektionen för kvinnor som söker efter en drömklänning, som utmärker sig genom en blandning av olika material och form. 
  • Diamonds by LILLY: Elegans och högtidlighet i form av snygga, korta modeller. Även idealiska för bröllop utomhus, i trädgården i en liten krets. Diamonds by LILLY är små stjärnor för ett underbart bröllop. Om man kombinerar dessa korta modeller med färgglada accessoarer, kan man absolut även ha dem på sig på sommarfesten.

Låt oss prata om den nya bröllopsmode. Vad har LILLY bruden att se fram emot? Hur ser trenden ut?

Eva-Dorthe Rantzau Smith: Den nya LILLY-kollektionen gör mig entusiastisk! De viktigaste kännetecknen är säkert den uppseendeväckande användningen av ädel spets och mjuk tyll kombinerat med svängande kjolar och elegant formgivning – till exempel diagonal plissering, som framhäver klänningslivet på ett fantastiskt sätt. Den absoluta trenden är den höga 60-tals midjan! Sextiotalet spelar en viktig roll; det förvandlar bruden till en filmstjärna à la Audrey Hepburn! Även de korta klänningarna använder sig av denna tids stilelement på ett underbart sätt. Nya är dessutom modeller i supermjuk georgette med många lager och mycket fyllighet. En lätthet, som vid varje steg förser klänningarna med en svävande elegans! 

Det lönar sig alltid att titta extra noga på en LILLY brudklänning. Vilka detaljer och accessoarer är avgörande för brudmodet i år?

Eva-Dorthe Rantzau Smith: Bruden kan till exempel glädja sig över överdelar med påkostade spetsar, broderi eller raffinerad plissering – gärna också med 3D spetsblommor för haptiska effekter. För att inte glömma accessoarerna! Till brudens perfekta finish hör i år våra breda skärp med mångfaldiga kombinationsmöjligheter. De framhäver den höga midjan och väcker uppmärksamhet till exempel med en stor blomma eller ädelstenar. I douchede färger utgör de en fantastisk kontrast och kan till och med kombineras med vackra satinskor. Ett absolut “måste“ i år: Slöja av mjuk tyll med ädel prydnadssöm eller diskret broderi. Ett särskilt blickfång är den casual boho-inspirerad hårband! 

Är det inte en stor utmaning, att designa nya, enastående brudklänningar varje år?

Eva-Dorthe Rantzau Smith: Det är en underbar uppgift! Utvecklingen av nya designidéer är för mig mer passion än arbete; de mer eller mindre strömmar ut ur mig. Det är en lidelse som varar hela livet, och som tydligen ”går i arv”. Sedan tre generationer tillbaka lever vi för brudklänningar. Vi älskar helt enkelt, att hjälpa en kvinna med att hitta drömklänningen. När vi lyckas är humöret på topp!

Vad inspirerar dig? Och har du något ”hemligt vapen” för att få nya idéer?

Eva-Dorthe Rantzau Smith: Jag inspireras alltid av människorna, när jag sitt på ett kafé eller när jag reser. Jag tittar på människorna – naturligtvis särskilt på kvinnorna – och föreställer mig deras liv: Vilken klänning skulle kunna passa till denna kvinna och göra henne lycklig? Sedan kommer idéerna av sig själva. På detta sätt designar jag många kläder. Först i huvudet; de bästa tecknar jag sedan på min sketchbook. En del idéer kan omsättas direkt, medan marknaden ännu ej är ”mogen“ för vissa andra.
 

Av vilket bröllop har du den senaste tiden varit mest imponerad? Och spelar trenderna från berömda bröllop en roll i dina kollektioner?


Eva-Dorthe Rantzau Smith: Kungliga bröllop är för mig både fascinerande och inspirerande! Detaljer som den mjuka slöjan med broderad spets från Kate Middleton eller den nordiska enkelheten i den svenska prinsessan Victorias klänning … naturligtvis också det stora bröllopet i Monaco: Charlène Wittstocks klänning visade underbara handgjorda broderier med pärlor och  Swarovski-kristaller framtill och längs släpet! Den ena eller andra “kungliga“ detaljen hittar man också i den aktuella LILLY brudkollektionen.
 

Du har precis själv sagt det: LILLY är ett familjeföretag, som nu skapar brudmode i den tredje generationen. Redan din mormor skapade brudarnas drömklänningar. Vad har du lärt av henne? Och vilka fördelar ger så mycket “kvinnopower“?


Eva-Dorthe Rantzau Smith: Min mormor Lilly tittade på en brud, tog saxen och klippte sedan tyget, utan att behöva en mall eller ett mönster. Hennes passion var den perfekta passformen; att exakt arbeta fram de detaljer, som just denna brud behövda för att stråla som en stjärna. Idag fungerar naturligtvis skrädderiet lite annorlunda, men min mormor har lärt oss, att alltid designa för bruden och att tänka på alla detaljer, som står för den magiska utstrålningen. Min mor, som sedan tog över var en sann mästare när det gällde tyger och modeller. Han lade enormt stort värde på hög kvalitet och var med om att bygga upp hela det stora nätet LILLY filialer. Genom min passion, att skapa ädla kläder av enastående material, har jag sedan utvecklat de olika LILLY kollektionerna. De senaste 75 åren har alltså filosofin bakom LILLY kontinuerligt växt fram. En del av denna filosofi är bland annat, att priserna för våra drömklänningar alltid måste vara rimliga – något som många unga par, som inte alltid har de finansiella möjligheterna, verkligen uppskattar.
 

Kan du avslöja en hemlighet? Hur klarar – med förlov sagt – ett litet familjeföretag, att konkurrera med de stora koncernerna för brudmode? Hur ser er strategi ut?


Eva-Dorthe Rantzau Smith: Det har många fördelar att vara liten: Vi har ett mycket harmoniskt och samspelt team, samarbetar intimt och har utmärkta möjlighet till utbyte. Vi har möjlighet att komma ut med nya modeller mitt under säsongen. Denna kreativa frihet är värdefull. Tack vare Internet har vi möjlighet, att visa alla kollektioner och accessoarer. Även nya medier, som till exempel smartphones och appen, ger oss helt nya chanser att kunna reagera på behov, som våra kunder via streckkoder kan aktivera på den aktuella LILLY katalogens baksida.

Hur ser kundorienteringen i en LILLY butik ut?

Eva-Dorthe Rantzau Smith: I våra filialer kan bruden verkligen njuta av evenemanget ”val av brudklänning“. Hon står absolut i medelpunkten; all uppmärksamhet koncentreras på henne och hennes önskemål. Brudklänningarna finns i alla storlekar (de flesta även i stora storlekar) och kan provas. Vi bidrar till att livets underbaraste dag upplevs i en perfekt klänning. Därtill hör också, att jag som designer diskuterar med kunderna, för att deras önskemål ska kunna tillgodoses vid skapandet av framtida kreationer.

Var kan man titta på kollektionen, prova den – och framför allt från och med när kan man köpa den?

Eva-Dorthe Rantzau Smith: Se alla klänningarna online på www.lilly.nu och i vår butik i Stockholm.

I vilken prisklass befinner sig brudmode från LILLY?

Eva-Dorthe Rantzau Smith: Klänningarna från LILLY brudkollektionen kostar mellan 2.999,- och 15.000,- kr.

 

Tack så mycket för samtalet, Eva Rantzau Smith!

 

keyboard_arrow_up