LILLY – en pågående framgångssaga i tredje generationen

I över 75 år har det skandinaviska familjeföretaget och varumärket Lilly klätt lyckliga brudar runtom i Europa. Allt började sommaren 1946 när 28-åriga Lilly bestämde sig för att bli egenanställd sömmerska. Hon köpte sig en röd symaskin från Singer på avbetalning – och sedan dess har en tydlig röd tråd format framgångssagan.

 Lilly beskrivs som en företagsam kvinna med en mycket kreativ och stark personlighet. Att starta eget företag, speciellt strax efter kriget, var inte enkelt för en kvinna under denna tid. Socialt sett var det inte accepterat och som ogift ville banken inte ge henne ett bankkonto. Men med ett tydligt mål i sikte lät hon sig inte hindras. Lilly lyckades hyra in sig i en ofärdig lokal, som av hantverkaren lovades skulle bli klar till butiksöppningen i september 1946. Han lyckades inte hålla avtalad tid och som lösning fick Lilly dela utrymmet i hans verkstad, där de satt sida vid sida med ett vitt lakan som avdelare. När bygget och hennes butiksöppning fortfarande drog ut på tiden visade det sig att byggaren Svend Brændgaard Hansen hade skjutit upp arbetet med flit. Han ville hellre ha Lilly nära sig, eftersom han hade blivit kär! Det som började som ett yrkesmässigt partnerskap övergick till livslång kärlek. En historia som ytterligare bidrar till att det i varje sytt stygn – kan anas en romantisk betydelse.

Den stora kärleken och passionen till sömnad, samt en väldig talang för design och detaljer, har varit framträdande för LILLY ända sedan starten. En av de allra första kunderna var en ung dam och hennes mamma som beställde just en bröllopsklänning. Under denna tid när kläder och tyg var både sällsynt och dyrbart gällde det att kunna få fem meter tyg att se ut som 30! Ett mirakel som Lillys idéer, design och symönster lyckades åstadkomma. Ordet om hennes fantastiska klänningar spred sig snabbt i hela Danmark och till slut nischade hon in sig på att skapa klassiska och eleganta klänningar för en av livets viktigaste dagar. Flera sömmerskor anställdes i och med den höga efterfrågan och hennes verksamhet breddades med kollektioner av färdigsydda bröllops- och aftonklänningar. Den ökande verksamheten ledde därefter till att LILLY-butiker etablerades i alla större städer i Danmark och 1978 öppnade de första utanför landets gränser, i Flensburg i Tyskland. Idag är LILLY en av Europas största tillverkare av färdigsydda bröllopsklänningar och egna butiker finns i Danmark, Tyskland och Sverige samt hos återförsäljare hos välkända brudbutiker ute i Europa.

En skräddarsydd familjeverksamhet

Trots expansionen och framgångarna är kärnan inom familjeföretaget fortfarande bevarad, vilket vittnar om att det är just detta som gör framgångssagan till en sanning. Idag drivs LILLY av tredje generationen. Allt om Bröllop har talat med Anne Kathrine Rantzau Ulrich som tillsammans med systern Eva-Dorthe Rantzau Smith och deras kusin Betina Brændgaard Tolstrup vårdar, förvaltar och driver företaget framåt. Anne berättar hur hennes mamma Annemarie, som är dotter till Lilly, hade ärvt samma kärlek för tyger och skrädderi.

 – Mamma började sy och designa redan som liten. Men hon fick inte gå in till syateljén förrän hon hade gjort sina läxor. Min mor älskade hela designrummet och hon har berättat att hon alltid gjorde sina läxor blixtsnabbt – så att hon i stället skulle få komma in för att börja klippa och sy, berättar Anne Kathrine.

 Annemarie såg sitt arbete som en passion och hon var mycket skicklig med tyger, skärningar och att skapa plagg med hög kvalitet. Även hennes dotter Eva-Dorte ärvde samma talang och hon är idag den som designar alla LILLY-klänningar.

 – Min syster Eva-Dorte har fått uppleva att arbeta tillsammans med både Lilly och vår mor Annemarie. Hon har både ärvt talangen och har ständigt fått lära sig nytt från dessa kreativa och starka kvinnor. Hon är den kreativa personen bakom alla sex brudkollektioner för LILLY samt våra klänningar för brudtärnor, konfirmation och fest, säger Anne Kathrine.

En drömklänning för alla

Olika designerstilar och varumärken kan ta sig oändliga uttryck, där trender genom åren är något som präglar de flesta inom branschen. Något som delvis utmärker LILLY är bredden där alla kan hitta klänningen de söker efter. De är också väldigt måna om att lyssna till vad kunderna efterfrågar, för att på bästa sätt kunna kombinera sin kärlek för hantverket med den person som ska bära detta så pass viktiga och efterlängtade plagg.

 – Brudmodet hos LILLY återspeglar naturligtvis tidens trend, men också en hel del av våra liv. På 90-talet skulle allt vara prinsessa, glitter och glamour. På 00-talet var modet mer klassiskt och klänningarna var korsetterade inuti. Corsage-klänningen med draperat liv var den stora trenden. Nu är stilen mjukare. Vi fokuserar på en annan komfort, enkelhet och boho-trend, vilket ger bröllopsklänningarna en mer naturlig och avslappnad look, menar Anne Kathrine.

Utöver den varierade stilen så passar en LILLY-klänningen även alla plånböcker. Deras sex olika kollektioner täcker ett brett urval med allt från klassiker och boho-inspirerat till design för den verkliga brud-fashionistan. Den som letar efter det ultratomantiska har också ett urval att välja bland.

 – Även den som är gravid kan hitta drömklänningen hos LILLY. Sist men inte minst så kan den kreativa självdesigna sin drömklänning i vår mix & match-kollektion – som med olika toppar, kjolar, bälten och jackor kan kombineras kors och tvärs, säger Anne Kathrine.

Det finns även ett stort utbud av accessoarer för att skapa den perfekta slutlooken, och det går att hitta kläder för den stora dagen till herrar och barn samt att det också finns en speciellt framtagen kollektion till tärnorna.

 Hur mycket av Lillys design återspeglas i dagens Lilly-klänningar?

– Alla kollektioner är en spegel av hennes design och hos LILLY är det hela tre generationer som har lärt upp varandra! Eva-Dorthe designar klänningarna idag och i och med boho-stilen återinför hon vår mors grundmönster från 70-talet. Även för de enkla och klassiska klänningarna med 50-tallslook använder vi också mönsteroriginal från Lillys tid.

 Hur förvaltar man arvet samtidigt som man blickar framåt?

– Vi är tre tjejer i tredje generationen: Bettina, Eva-Dorthe och jag – och vi har alltid arbetat med brudklänningar. Efter skolan, under helgerna, efter våra andra jobb och slutligen heltid. Vi älskar klänningarna! Och det är denna passion som driver arbetet framåt. Vår glädje i att arbeta med dessa fantastiska händelser och klänningar är drivkraften och inspirationen bakom – för att fortsätta att upptäcka nya mönster och att utforska våra traditioner runt bröllopsklänningen.

 

 

BILDTEXTER OSV:

 

Här är delen med de härliga, historiska bilderna och kopplade detta till de trevliga designtexterna genom åren!

 

 

//Historiska bilder:

 

1. Fröken Lilly säljer en av de första modellerna under 50-talet.

 

2. Full fart i syateljén på 50-talet.

 

Brudmodet genom flera årtionden (tänker att vi spaltar upp alla årtionden även om inte bild finns kopplad till alla).

 

40-talet

En typisk klänning på 40-talet var gjord av mjukt och glänsande siden, med hög ringning och långa ärmar. Ett vanligt stilelement var att den knäpptes med knappar. Looken blev komplett med en slöja som ramade in ansiktet och även brudkronan var populär.

 

//Bild 3 kopplat till nedan:

 

50-talet

Under 50-talet var hög midja och vida kjolar i fokus. Modet var romantiskt med långa ärmar, hög ringning och inte sällan med kragar. I slutet av årtiondet blev kjolarna kortare och brudkrona i kombination med slöja var favoritaccessoarerna. Två stil-ikoner på denna tid var Grace Kelly and Coco Chanel.

 

//Bild 4 & 5 kopplat till nedan:

 

60-talet

Att gifta sig anständigt och i en klänning med hög hals var fortfarande i ropet. Här dominerar prinsess-stilen och frackklänningar blev populära. Även minikjolen trädde fram. Stil-ikoner på denna tid var bland andra Twiggy and Jacqueline Kennedy.

 

//Bild 6 & 7 kopplat till nedan:

 

70-talet

Här dominerade flower-power till en början. Stora, vida ärmar med mjukt flygande kjolar var ett måste. Midjan blev nästintill osynlig. Material som blev populära var satäng, bomull och spets. Sedan ägde bröllopet mellan Carl Gustav och tyskan Silvia Sommerlath rum – och brudmodet revolutionerades över en natt till att bli enkelt och elegant.

 

//Bild 8 kopplat till nedan:

 

80-talet

1981 gifte sig Prins Charles med Lady Diana. Nu förändrades modet återigen över en natt! Subtilt och blygsamt blev gårdagens behag och istället gällde stora och överdådiga kläder med puffärmar, krås och rosetter samt superlånga släp. Även hattar och frodiga blomsterdiadem blev en hit.

 

//Bild 9 kopplat till nedan:

 

90-talet

I mitten på 90-talet så började modet återigen bli enklare, som en mottrend till 80-talets stora och överdådiga klänningar. Nu blev klänningar i prinsess- och empirisk stil populära.

 

2000-talet

Under 2000-talet kommer tvådelade korsetter och kjolar. Att individuellt kombinera blev en ny trend. Stora, romantiska kjolar började bäras med enkla toppar och slimmade blusar med lyxiga klänningsliv. Detta Mix&Match-system har även blivit mycket populärt hos LILLY, som har tagit fram en egen fast kollektion utefter konceptet.

 

 

 

//Nya brudmodet:

 

LILLY-brudmodet 2019 är spektakulärt!

Svävande, lätta kreationer begeistrar med vackra siluetter och intressanta detaljer. I år kommer blivande brudar att sprida både glamour och modern vintage-estetik.

 

1. I år ser vi höga halsskärningar och spets med romantisk boho-känsla.

 

2. Inspireras av feminina siluetter och spännande detaljer.

 

3. Spännande ärmar och höga midjor ingår i trenden.

 

keyboard_arrow_up