Klädkoder – och klänningarna som hör till!

Kavaj, mörk kostym eller valfritt? Bröllopens traditionella klädkoder ger inte mycket hjälp för kvinnor som ska välja klädsel till ett bröllop. Här får du svar på vad klädkoderna egentligen innebär – och tips på klänningarna som passar till alla fester.

Kavaj

Kavaj är den friaste av de klassiska klädkoderna, men för den sakens skull ska du inte komma i jeans.

Tänk på att klä dig finare än du skulle göra till vardags. Det innebär till exempel byxor och en finare topp, klänning eller kjol. En hellång klänning ska du dock undvika. Kör då hellre på en klänning eller kjol som slutar vid knä eller vad.

För männen innebär kavaj dock inte alls kavaj utan kostym. Den får dock vara ljus om man så vill.

Mörk kostym

Mörk kostym är steget striktare än kavaj och är en vanlig klädkod på bröllop. Här ska du klä dig i en festlig klänning av finare material. Täckta axlar är att rekommendera, framför allt vid kyrkobröllop, och även här är längden på klänningen viktig. Klänningen eller kjolen ska inte vara hellång men inte heller knäkort.

  • För männen innebär mörk kostym just det – en svart, marinblå eller mörkblå kostym. Slips eller fluga är en given detalj.

Smoking

Nu börjar det bli rejält uppklätt. Bär gärna en vadlång klänning eller en byxdress i ett fint tyg. Smycken och aftonväska är passande accessoarer.

  • För männen är det smoking som gäller, varken mer eller mindre.

Frack

Frack är den finaste av de fyra vanligaste klädkoderna. Ta på dig en hellång klänning i ett elegant material, gärna med vackra detaljer och accessoarer som festskor, aftonväska och vackra smycken. Byxor bör undvikas.

  • För männen innebär klädkoden frack, vit väst och vit fluga.

Valfri klädsel

Den här klädkoden ställer krav på dig som bröllopsgäst – frihet under ansvar. Du ska självklart klä dig fint, men inte heller överglänsa bruden.

  • Om du är osäker, ring och fråga brudparet eller toastmastern.

SHOP THE LOOK

wedding-dress


tuneFiltrera & sortera

  1. 1
Alla priser är inkl. MOMS
keyboard_arrow_up